tisdag 20 november 2007

Recept på en brakmiddag

Till ca 4 portioner (rikligt med mat)

Tjälknöl
1,2 kg nötkött eller vilt (fransyska, rostbiff eller innanlår)
några dl vatten
salt
peppar

Lägg köttet i frysen i minst ett halvt dygn så det är djupfryst, lägg det i kylen tills det tinat en aning. Sätt i en stektermomenter och in med köttet i en ugnsfast form på 70-80 grader. Låt köttet stå inne över natten tills temperaturen i köttet nått 60-65 grader. Låt köttet svalna och lägg det i en marinad som täcker hela köttbiten, själv använder jag en plastpåse med köttet och marinaden i. Marinaden består av några dl vatten som blandas med saltoch peppar efter behag. Låt köttet ligga i marinaden minst 8 timmar, helst minst 12 timmar och vänd påsen någon gång ibland.


Potatisgratäng
14 mellanstora potatisar (fast inte mjölig)
3 dl vispgrädde
½ lök
2 klyftor vitlök
200 gr riven ost
salt
peppar
koriander
spiskummin

Skala och skiva potatisarna, lägg skivorna i vatten så lite av mjölet försvinner. Lägg en tredjedel av den skivade potatisen i botten på en ungsfast form. Lägg i hälften av den hackade löken samt lite av den rivna osten och salt, peppar, koriander, spiskummin. Lägg i nästa tredjedel och lägg i resten av den hackade löken samt lite av den rivna osten och salt, peppar, koriander, spiskummin. Till slut läggs den sista tredjedelen av potatisen i formen. Pressa vitlöksklyftorna och blanda i vispgrädden, töm det över potatisarna och lägg till slut ett lager riven ost. In i ugnen på 225 grader i ca 1 timma.

Servera med grönsallad, rödvinssås och ett glas kraftigt rött vin (ett shiraz-vin tex)

Inga kommentarer: