torsdag 3 juli 2008

Världens lyckligaste land

University of Michigan presenterade häromdagen en lista med världens lyckligaste länder, Danmark låg först och Sverige fann man lite längre ner på en 14:e plats (vill jag minnas). Två efter Danmark var Puerto Rico och trea något överraskande Colombia.

Om vi lämnar Puerto Rico och kollar på trean, jag undrar hur de exakta kriterierna för undersökningen såg ut när man väljer ut ett land med inbördeskrig, några hundra tusen internflyktingar och en genomkorrumperad statsapparat som ett land där folket är bland de allra lyckligaste i världen... Någon som kan förklara den?

4 kommentarer:

Rexxie sa...

Det står i förklaringen hos umich.edu

De frågar helt enkelt folk två frågor:

"Taking all things together, would you say you are very happy, rather happy, not very happy, not at all happy?"

"All things considered, how satisfied are you with your life as a whole these days?"

Värderingsgrunden för hur lyckan mäts är därmed flytande och egentligen (enligt mitt sätt att se det på) ganska värdelös.

Colombianen svarar kanske "very happy" på grund av att han inte blivit skottskadad det senaste halvåret, medan du kanske svarar "not very happpy" för att du inte fått hångla på några dagar...

Ponte sa...

Efter en vecka så är man ju riktigt unhappy iofs...

Anonym sa...

Naturligtvis måste man tänka på de problem som Colombia har och att det drabbar individer. Dock finns det problem och det finns Problem. Det senare går inte att överse men de är inte många som sitter så hårt i klistret.
Det handlar om en helt annan sak. Det handlar om en kultur med musik o dans det handlar om en livsinställning som är carpe diem, att leva nuet. Det är det viktigaste, för att lycka är en känsla som finns i nuet.
Jag har levt både i Colombia och i Sverige och naturligtvis visar dessa statistiker inte 100% så som det är, lycka är ändå ett svårt begrepp - men jag måste intyga: i Colombia pratar ingen om depresion - bara det säger väldigt mycket.
Memento mori!

Anonym sa...

Vi svenskar tycker att Sverige är bästpå allt