måndag 28 januari 2008

Om giftemål

Imorse på morgon-TV hörde jag att någon svensk myndighet (efter tyska påtryckningar) tycker att Sverige ska ändra reglerna för hur människor kan komma hit och gifta sig. Förslaget var att inga par som inte har en tydlig anknytning till Sverige ska kunna gifta sig här.

Bakgrunden till det hela är att 2003 var det 500 par, där ingen av parterna hade anknytning till Sverige, som gifte sig här och 25% av dem var för skenäktenskap eller för att frun skulle kunna ansöka om anhöriginvandring. Att vissa missbrukat möjligheten är ju trist, men de 375 par som åkte till Sverige för att gifta sig hade säkert sina skäl. Jag känner människor som åkt till Thailand, Paris och Venedig för att gifta sig utan att ha någonsomhelst anknytning till landet i fråga utan som tyckte att det var det mest romantiska de kunde tänka sig.

De 375 vigslarna drog säkert in en del pengar, om varje av dessa bröllop kostade 40 000 kr så gav det statskassan 3 millar i moms, skapade ca 20 arbetstillfällen och ytterliggare 3 millar i andra skatter. Om 20 gäster kom till varje bröllop så betyder det 15 000 hotellnätter (om gästerna stannar 2 nätter), och vips 2 millar till i moms och 2 i andra skatter. Totalt 10 miljoner i statskassan...

Varför skulle inte 2 tyskar som tycker Sverige är jätteromantiskt få gifta sig här? Jag hoppas iallafall att förslaget faller, för friheten att gifta sig med vem man vill (om den andra är med på det) var man vill är en grundläggande frihet!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid är det vissa som förstör för alla andra.

Ponte sa...

I det här fallet tyskar...

Anonym sa...

Haha. Tyskar är wunderbara ju. ;)