onsdag 10 juni 2009

Mer val

Det var ju val till EU-parlamentet i söndags också i Danmark, men där är man tvingad att personrösta. I Sverige tar man en valsedel från ett parti, kryssar om man vill och stoppar den i kuvertet. I Danmark får man en valsedel på vilken alla partier och alla deras kandidater finns. Det finns ingen kryssruta vid partinamnen så man måste kryssa för en kandidat.

En av valets segrare i Danmark var Vänsterpartiets motsvarighet Socialistiskt Folkeparti, men de är jätte EU-förespråkare (till skillnad från sina svenska betongsystrar). De vill riva upp Danmarks specialundantag om försvars- och säkerhetspolitiken och vill ha en folkomröstning redan i vinter.

Under valet var det också folkomröstning om att ändra grundlagen så att det precis som i Sverige är det äldsta barnet och inte den äldsta sonen som blir regent. Folk tyckte att det var en rätt meningslös ändring eftersom det först blir aktuellt om prins Christian får en dotter som första barn (och han är 3,5 just nu).

Många använde det hela till att protestera genom att blankrösta eller skriva "republik nu" på valsedeln. Sent på eftermiddagen berättades det på en tidig nyhetssändning att det inte var tillräckligt många som röstat för att det skulle gå igenom och då var vallokalerna fortfarande öppna i 3 timmar till, det blev lite valskandal av det faktiskt.

Natten mot igår var det någon som traskade genom tågtunneln vid storabältsförbindelsen. Promenaden från ön där tunneln börjar och till Själland tog tydligen en dryg halvtimma och han hade tur att det inte kom nått tåg för tryckvågen från ett tåg i 180 km/h i en tät tunnel på havets botten är tydligen nått man kan dö av...

1 kommentar:

Kim M sa...

Oj, så långa röstsedlar de måste ha.