onsdag 24 juni 2009

Danska nyheter

En kille (som finns namngiven på text-tv) från Esbjerg lyckades få högsta betyg i alla ämnen och eftersom han läste 2 extraämnen får han ett betygssnitt på 12,7 av 12 möjliga. Här snackar vi plugghäst!

Igår var det Skt. Hans (Danmarks motsvarighet till Midsommar) vilket firades med bålbränning över hela landet. Det är inte helgdag och brukar inte bli vilt som en svensk midsommar.

Det senaste året har 133 hatbrott i form av överfall (har ingen närmare definition på det begreppet) rapporterats i Köpenhamnsområdet, det är 2,5 per vecka. Polisen har storsatsat på hatbrott under vintern och våren inför Out Games i slutet av juli. Här kan man läsa lite mer om det på engelska. Totalt rapporterades 179 hatbrott, varav 100 i centrala Köpenhamn.

Just nu startar en undersökning om danskarnas utomhussexvanor, det ska bli spännande att se vad man kommer fram till. Mer om den finns att läsa här på danska.

Nästa vecka är det dags Roskildefestivalen och för en gångs skull ser det ut som 25 grader varmt, sol och torrt. Minns den där sommaren för två år sedan när regnet öste ner hela veckan och när jag skulle hem på söndagen, har aldrig sätt så många människor i leriga byxor någon gång...

2 kommentarer:

Kim M sa...

Utomhussexvanorna kommer bli mycket blöt läsning.

Ponte sa...

Våt läsning kanske...