torsdag 18 september 2008

Knarkkrig

Igår på TV4's nyheterna fick vi veta att skottsäkra västar säljer hur bra som helst i Köpenhamn pga de gängkrig som just nu råder. Själv är jag mest orolig för att föräldrarna ska ringa och tjata på att jag ska stanna hemma. Hittills har flera människor fått sätta livet till, men de har alla varit med i den ena eller andra gruppen. Visst är det farligt med skottlossning i tättbebyggt område, men risken att bli överkörd av en bil är ofantligt mycket högre.

Det är på Nörrebro som uppgörelserna sker just nu och jag känner med de stackars invånarna. Förra året var det ungdomshuskravallerna med gatustrider mellan polis och demonstranter, bilar brändes, bål brändes på gatorna, gatstenarna haglade, affärer vandaliserades osv. Nu har de fått ett gängkrig som polis och myndigheter inte har en aning om hur de ska lösa, det kan inte vara lätt.

För ett par år sedan var droghandeln centrerad omkring fristaden Christiania och Pusher street, men när man till slut bestämde sig för att en gång för alla få bort narkotikaförsäljningen och slog till hårt så lyckades man att få bort den (nästan iallafall), men istället spridde den sig över hela stan och det blev mc-gäng, ligistgäng och andra yrkeskriminella som tog över handeln. Narkotikapriserna idag lär vara lägre än när handeln skedde i Christiania, våldet värre och grövre, och idag har ingen någon kontroll på var handeln sker.

Det var kanske inte någon bra idé att stänga ner Pusher street när man inte tänkt igenom konsekvenserna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är då ingen ordning på glinen numera.
De har på tok för mycket fritid.
Sätt dem i arbete.
Låt dem städa gator, torg och parker.