torsdag 3 december 2009

Sett på TV

Har just sett en dokumentär om olja på tv4 Fakta. Det intressanta är ju att den fick delvis rätt. Dokumentären är från 2007 och tar upp något som kan hända redan om 5-10 år.

Scenariet är:
Efterfrågan på olja överstiger tillgången vilket får oljepriset att rusa över 150 dollar/fat (det hände ju redan senare det året).

Terrorister attackerar någon av de största oljeterminalerna i Saudiarabien för att skapa kaos.

Detta leder i sin tur till att oljepriset rusar vidare, folk har inte möjlighet att ta sig till jobbet, matpriserna rusar i höjden eftersom kostnaden för produktionen stiger.

Detta leder till massarbetslöshet och depression. Stater mister enorma mängder skatteinkomster och sätter igång räddningspaket. Börsen rasar, folk har inte råd med räntorna eller hyran, banker börjar gå i konkurs, företag får inte låna och går omkull. (Det har ju hänt)

Till slut når situationen sitt klimax när olika länder försöker lägga händerna på oljetillgångarna vid Persiska viken och storkrig med kärnvapen bryter ut. (Vi får hoppas att den varianten inte dyker upp)

Men kul med en Dokumentär som är rätt ny och som faktiskt delvis slog in (även om den ibörjan konstaterade att detta KAN hända redan om 5-10 år.

4 kommentarer:

Kim M sa...

Fuck att jag inte har TV4 Fakta.
Skulle klara mig med bara den kanalen.

Ponte sa...

Nejdå, 90% av sändningstiden är riskförlossningar, okända diagnoser, riskfyllda operationer, livräddare, akutmottagningar och kidnappningsutredningar. Mestadels skit enligt min ringa mening.

Kim M sa...

ÅH NEJ!
Besviken.

Ponte sa...

Det är man, rätt meningslös kanal men med en och annan godbit ibland