fredag 4 december 2009

Klimatcirkusen börjar på måndag

Nu börjar snart klimatcirkusen i Köpenhamn och hela Danmark förbereder sig. Man tror att det kommer att bli en hel del kravaller, våldsamma demonstrationer och liknande (som på Göteborgstoppmötet för några år sedan eller värre).

I måndags återinförde Danmark gränskontrollerna på flygplatser, färjestationer och vägförbindelser från utlandet för att kunna stoppa kända bråkmakare redan innan de når fram.

Två sporthallar har utrustats med burar så det finns plats för omhändertagna. I varje sporthall finns plats för 350 omhändertagna, de har också med tillfällig domstol (för häktning) och en sjukstuga. Ytterliggare omhändertagningsplatser är tydligen på gång.

Man har också skrapat fram några extraplatser för häktade och har ett helt fängelse på Jylland i standbyläge (det lades ner för 2 år sedan). Lite extra sjukhusplatser finns redo och även någon på-platsen-sjukvård ska sättas upp.

Polisen har köpt in en vattenkanon (som demonstrerades på TV igår) och lånar in bombhundar från Sverige. Närmare hälften av Danmarks alla poliser är på plats, så ett kryssningsfartyg har lånats in för att poliserna ska ha husrum. Ett antal poliser kommer att få den fantastiska möjligheten att jobba 16-timmarspass 10 dagar i sträck.

Sverige har också erbjudit sig att skicka 600 poliser för att avlasta de danska, men det avvisades direkt av polischefen som tyckte att ”det inte var mödan värd”. Politikerna däremot var inte helt emot. Totalt kommer 6500 poliser att jobba under mötet.

De ”autonoma” (som de kallas i Danmark) har satt upp ett eget fältsjukhus i Christiania. Dagis och skolor både i närheten av Bella Center (där konferensen hålls) och på Nørrebro (där kravaller normalt hålls) har bunkrat mat eftersom man inte är säker på att kunna skicka hem barnen i tid.

Chansen att hitta ett hotellrum under tiden 7-20 december i Köpenhamn är i paritet med att hitta intelligent liv på månen. Allt är fullbokat eller överbokat när 15000 deltagare och 5000 journalister från 193 länder tillsammans med tusentals aktivister och demonstranter ska hitta husrum.

En omgång extra horor har ankommit till Istedgade, så nu är Köpenhamn redo att ta emot beslutsfattarna… Extra Bladet skriver idag att Sexarbetarnas fackförening gått i taket över en slogan ”Be sustainable: Don't Buy Sex” och funderar på att erbjuda dem med deltagarkort till konferensen gratis sex (gäller inte DANSKA politiker). Några extra pojkhoror har också dykt upp för övrigt.

2 kommentarer:

Kim M sa...

Men nu ska ju glädjeflickorna och -pojkarna få jobba lite extra inför högtiderna!

Ponte sa...

Japp, den bästa decembermånaden på länge säkert...