fredag 24 oktober 2008

Njutningar

Så blir det dags för nästa lektion om danskarna, de är nämligen mycket glada för njutningsmedel.

I en undersökning som presenterades förra veckan framkom att en klar majoritet av tonårsföräldrarna hade blivit oroliga om de fått veta att deras barn inte drack alkohol. Danskarna drar i genomsnitt ner 40% mer ren sprit än svenskarna, men många dricker ofta och måttligt. Att dricka sig jättefull en eller två gånger i veckan är inte värst danskt, de får ett par öl i sig på vägen hem och en konsumtion på 21 öl i veckan anses som normalt av danska Sundhetsstyrelsen.

För att jämföra med Sverige. Här måste man kunna servera varm mat och man måste uppfylla ett antal andra kriterier för att få servera alkohol. I Danmark finns inte nått alkoholtillstånd, däremot finns vissa regler för baren, de måste ha toaletter, de får bara ha öppet fram till en viss tid (som sätts individuellt i samråd med kommunen och grannarna), de måste klara sig igenom en hygienkontroll varje år och sätta upp resultatet från kontrollen väl synligt, dessutom måste den som står som ägare uppfylla vissa grundkrav, ostraffad de senaste åren, inga skatteskulder och annat basic.

Åldersgränsen för att köpa öl i butik infördes för några år sedan och är nu 16 år, för sprit gäller 18 (det var tidigare 15 tror jag). Däremot får man inte servera alkohol till ungdomar under 18 i en bar.

Det är dubbelt så vanligt bland danska män att röka som bland svenska och för bara 5 år sedan var det inget konstigt i Danmark att röka i en klädbutik, i en porrbutik eller på ett bankkontor. Det låg en halvtät dimma av rök en kväll på centralens toaletter, men däremot var det förbjudet att använda mobiltelefon...

I Danmark har man en mycket komplex röklag. I restauranger är det inte tillåtet att röka, men i barer och på klubbar kan man ha en rökavdelning om stället är över 40 kvadratmeter och är stället mindre är det baren som bestämmer själv om sin rökpolitik.

De 40 kvadraten är dessutom kluriga att räkna ut. Först är det bara rummet där bardisken står som räknas (dvs inte kök, toaletter, förråd etc) och har man en passage mellan delar i lokalen som är 1 meter eller smalare så räknas inte delen på andra sidan passagen. Dessutom kan man räkna bort bardisken och området bakom disken liksom en meter framför disken. Man kan också räka bort bordsytor. Det värsta som kan hända en bar som bryter mot röklagen är att de får böter på 1500 kr.

Sedan kommer vi till andra substanser. När man hänger i en bar är det inte alls ovanligt att någon lämnar sin plats och kommer tillbaka 10 minuter senare, för då har han varit ute och rökt på, det uppskattas INTE att man gör sånt i en bar. Men att gå ut och röka på är relativt socialt OK i Danmark så länge det handlar om lättare droger.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, knepigt det där med rökningen på barer. Personligen tycker jag det är jätteskönt med rökfritt på krogar i Sverige särskilt sedan jag slutat röka själv. Dock kan man ju ibland märka av andra, mindre trevliga dofter som inte märktes tidigare när röken stod tät. Trevlig helg! //Per

Ponte sa...

Nejdå, det är lite charmigt...

Anonym sa...

Rökfritt är bra.
Och sprit i stora mängder men mer utspritt är också bra. :)

Ponte sa...

Sprit i stora mängder är riktigt bra!