onsdag 22 oktober 2008

Jobb eller njutning?

Inställning till livet är det som gör danskarna till världens lyckligaste folk för tredje året i rad, det är bara att acceptera att det inte är varmt och soligt året runt, att det finns länder som är rikare och som har renare luft.

Den stora skillnaden mellan svenskar och danskar när det gäller inställningen till livet generellt är så totalt rotad i folksjälen. Medan svensken presenterar sig med namn och vad han jobbar med så presenterar sig dansken bara med namn eftersom han inte ser sitt jobb, sitt yrke och sin titel som en del av sin personlighet. Svensken måste vara något annat än bara sig själv medan dansken skiter i vilket.

För svensken är det ju arbetet som ger oss bekräftelse, vi duger till nått. Vi förväntas ha ett jobb och vi förväntas skämmas om vi inte har ett. För bara 20 år var det inte socialt acceptabelt i det här landet att vara arbetslös. Idag har det ändrats lite, en månad eller två mellan jobb är OK, men inte mer än så. Målet är att hitta ett jobb och stanna där resten av livet och möjligen få sig en guldklocka innan man når pensionen.

I Danmark är det viktigaste att "hygge sig", ett uttryck som inte ens har en svensk motsvarighet, för tänk om genomsnittssvensson tog till sig det, förödande, katastrof. Hygge sig betyder att ha trevligt, njuta av livet, bejaka sina luster och laster och bara vara sig själv. Det fungerar i ett land där de flesta lever sitt liv och njuter av det, ingen kommer att fördöma dig för att du är som du är...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan inte låta bli att undra: En man som hyllar danskarna, som chikanerar svenskarna och som ständigt åker till Danmark när chans ges. Varför inte flytta dit?

Anonym sa...

Ah! På den punkten är jag dansk. Det är ju oerhört tradigt att veta vad folk jobbar med.

Ponte sa...

Anonym - Det är väl det som är planen tror jag...

Kim - Ibland kan det vara intressant att veta, men inte som första samtalsämne kanske.

Anonym sa...

Vi vet ju båda att din öppningsfras brukar låta: "Har du ett genuint läderintresse?"

Ponte sa...

Annars kan man ju fråga hur nära hem de har och om de har en bra säng...