måndag 27 oktober 2008

Danskar på jobbet

När det pratas löner i Sverige används ofta danska löner som referens "Man tjänar minsann 3000 kr mer i månaden i Danmark för samma jobb, därför ska vi ha högre lön". Nu är det så att löneläget i Köpenhamn generellt är högre än löneläget i Sverige även efter skatt, men lönen före skatt är ju mycket högre eftersom danskarna ju betalar 38% i inkomstskatt.

Svenskar är rätt så uppskattade i Danmark som arbetskraft eftersom svenskarna anses mer arbetsvilliga. Ett jobb är en försörjning och inte mer för väldigt många. Danskarna har bara 37 timmar arbetsvecka, ingen lagstadgad uppsägningstid (dvs de allra flesta kan bli uppsagda och får gå hem samma dag), ingen LAS utan kommer chefen på att han vill sparka dig så gör han det.

Det danska systemet kallas flexsecurity och innebär att man kan lätt bli sparkad, vilket innebär att det är lite lättare att anställa (eftersom man lätt kan göra sig av med personen om det inte funkar), men istället har man en mycket generös a-kassa. Det systemet har fått den danska arbetslösheten att sjunka från 10% för 15 år sedan till 2% idag.

Danska chefer är mycket auktoritära, det är chefen som bestämmer och vet bäst och han har makten över din anställning. Men danskarna verkar vara nöjda med det vad jag förstår, men så är de ju lite masochistiskt lagda också...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske är flexsecurity något för oss.
Tänk så många slapptaskar jag skulle slippa jobba med.

Ponte sa...

Slappa taskar är inte så kul, men de brukar bli bättre när man pussar lite på dem...