fredag 18 april 2008

Marknadshyror

Jag som bor i hyreslägenhet kanske borde vara emot marknadshyror, men det är jag inte, jag är för. Anledningen är enkel, om man ska flytta till Stockholm får man stå i kö i 20 år för att få en lägenhet, 230 000 står i kön.

I Köpenhamn har man marknadshyror och om jag är villig att betala 10 000 kr / mån i hyra kan jag få en bra lägenhet mitt i stan, vill jag däremot bara betala 5 000 får jag få mindre centralt läge och för 3 000 kan jag få en lägenhet i ett oattraktivt område långt från centrum.

Nackdelen som Stockholm har är att det är svårt att dra till sig kvalificerad arbetskraft eftersom den tillflyttande inte har någonstans att bo. När jag flyttade till Stockholm 1996 fanns det lediga lägenheter i vissa kranskommuner, men idag får man vänta många månader även på en lägenhet i Nynäshamn 63 minuters tågresa bort.

I Köpenhamn byggs det en massa nya hyreslägenheter eftersom det är lönsamt för bostadsbolaget att expandera sin verksamhet, i Stockholm är det bara lönsamt att bygga kontorslokaler centralt eftersom markpriset är allt för högt i förhållande till vad bolaget kan få i hyresintäkter från boende.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är mot.
Jag är mot det mesta.
Jag vill ha mitt hem som det är och jag vill inte ha höjd hyra och bli tvungen att antingen sälja min bögfitta alternativt flytta till den vidriga gettoförorten jag en gång levde i.
*Brrrrr*

Anonym sa...

Jag håller med Ponte. Bor i hyresrätt mitt i Stockholm så jag förmodar att jag är lyckligt lottad. Men jag tycker ändå att det måste vara något fel på systemet när en gammal lägenhet mitt i stan med kakelugnar, stuckaturer och nära till allt har lägre hyra än en sunkig lägenhet i något hemskt förortsghetto.

Som det är idag så är en lägenhet i innerstan rena bingovinsten och har man väl kommit över en sådan så släpper man den aldrig! Hellre hyr man ut den i 2:a hand i tid och evighet för man vet vad den är värd. Vissa belackare säger att marknadshyror skulle skapa mer segregation, men ärligt, hur många "östermalmsdamer" bor det i Alby/Fittja/Tensta?

eurofivestar sa...

Det är faktiskt mycket konstigt att jag betalar mycket högre hyra i förorten än en kollega på Östermalm. Faktiskt. Och rätt orättvist. Och vill jag bo i innerstan så har jag typ 18 år kvar i kön innan jag har en chans...

Ponte sa...

Kim - klart du ska bo kvar!

Anonym och €5* - skönt att någon tycker som mig...

Anonym sa...

We don't care about Ö:malm.
Vi trivs där vi bor och vi slipper huliganer, avgaser och evigt oväsen!

Ponte sa...

Oväsen vänjer man sig vid...