fredag 2 juli 2010

Danska morgonnyheter

Den danska regeringen tillsammans med Dansk Folkeparti lanserade i juni ett sparpaket (Danmark är ju ett i raddan av EU-länder som har för stort budgetunderskott). Bland annat ingår en punktskatt på cider, vilket får till följd att cider plötsligt är dyrare i Danmark än i Sverige och 3 gånger så dyrt som i Tyskland.

Tanken med paketet från början var att göra små förändringar för många människor. Dvs om varje dansk bidrar med 350 kr per månad i höjda skatter och sänkta bidrag så räcker det. Men Dansk Folkeparti satte sig på tvären eftersom nästan hälften av deras väljare är på förtidspension, efterlön (en form av försäkringspension man kan ta ut när man är 60 om man betalt extra a-kasseavgift), socialbidrag eller A-kassa.

Istället blev det några punktskatter, kortare A-kassa (från dagens 48 månader till 24), mindre bistånd och lite annat. Under hela våren har både regeringen och oppositionen pendlat mellan 48 och 52 % i opinionsmätningarna, men efter paketet har oppositionen dragit ifrån och ligger nu på 55-60%.

Men oppositionen har fått sig en knäck. Sossarnas ledare i Danmark har dottern i privatskola (inte friskola), bor väldigt flådigt, klär sig väldigt dyrt, nyttjar privat vård och hennes man som jobbar halva tiden i Schweiz och halva tiden i Danmark valde att betala skatt i Schweiz (20%) istället för i Danmark (35%). Han är nu under utredning av den danska skattemyndigheten. Känns som om hon kanske inte riktigt lever som hon lär...

Från och med igår är en rad hundraser förbjudna i Danmark, det är sådana som kan uppfattas som kamphundar. Vet inte riktigt vad som händer med dem som redan fanns dock.

Dessutom sänktes igår straffåldern så man nu kan bli straffad redan när man är 14. 35 minuter efter midnatt plockades den förste av polisen, en 14-åring som stulit en bil och vansinneskört i 180 utanför Svendborg på ön Fyn. Han borde ha stulit bilen en timma tidigare kanske...

Och till sist har man igår upptäckt den 464 fågelarten som visat sig i Danmark. Ornitologer från hela landet vallfärdar till Kalundborg längst upp på Själlands nordvästhörn för att få en glimt av sensationen som tydligen inte är skygg av sig.

2 kommentarer:

Kim M sa...

Som vanligt så tackar jag för en varierad sammanfattning!

Ponte sa...

Det gäller att informera