torsdag 7 juli 2011

Vatten eller var det syndafloden som kom?

Kom till jobbet på den Trevliga baren, fick några eftermiddagsgäster som satt ute i solen. Det var tropiskt, riktigt varmt och megafuktigt. Prognosen hade talat om 17-20 grader och lokala eftermiddagsskurar.

Så kom de första dropparna och gästerna sökte skydd inne i baren. Minuten efter vräkte det ner och åskade nått voldsmt. Regnet var som att stå i duschen och det bara tilltog. Efter en halvtimmas ösregnande övergick det till något monsunliknande (har senare fått veta att intensiteten var över 3 mm/minut).

Plötsligt började golvbrunnen bakom baren att gurgla och sekunden senare kom avloppsvatten upp. Vad gör man? Ca 2 cm över nästan hela golvet innan regnet avtog och vattnet började sjunka undan. Barfota började en gäst och jag att med sopa och en fönsterskrapa på skaft att få tillbaka vattnet bakom baren där golvbrunnen finns.

När vi fått bort allt började det tokhagla och monsuna igen, och avloppsvatten kom åter upp. Med en bräda, dörrmattan och några handdukar kunde vi hålla vattnet bakom bardisken denna gång, men istället blev det väl 4 cm innan det åter började sjunka. Ponte ner i skiten igen och kände att det kittlade, ström i vattnet, upp fort som FAAAAAN.

Ur med alla proppar, ner med ett finger i vattnet och nu ingen ström. I halvmörker satte vi åter igång med upprensandet.

Det visade sig att dagvattensystemet i Köpenhamn sitter ihop med avloppssystemet så att det kan avlasta vid skyfall, det var nog inte så smart... Butiken en halv trappa ner på andra sidan gatan hade förövrigt 30 cm avloppsvatten, så vi hade väl tur.

Inga kommentarer: