torsdag 13 november 2008

Tjäna pengar

Nu har vi sett politiker, fuckföreningsledare och andra stå i TV-rutan och beklaga sig över att friskolor går med vinst och att ägarna tjänar pengar och den stackars fattiga kommunen blir utnyttjad och utsugen. Det är fel och omoraliskt att tjäna pengar på kommunala bidrag heter det.

Men sedan många många år tjänar en massa företag pengar på kommunerna. Det kan vara leverantörer av datorer eller kontorsmaterial, fastighetsägare som hyr ut till kommunala verksamheter, företag som bygger gator och monterar skyltar, som bygger och underhåller fastigheter, som säljer ström eller telefoni, som servar kommunens fordon osv. Ingen ifrågasätter dem.

Men som vanligt är det bara fokus på "kvinnoyrken". Vård, skola och omsorg räknas ju som "kvinnoyrken" och kvinnor ska minsann inte kunna välja arbetsgivare, starta företag och ha lika hög lön som män (vi män är ju protektionister och ska ha kvinnan vid spisen eller i säkert förvar på ett dagis bland enbart andra kvinnor) . Deras yrken ska ha manliga chefer, negativ effektiviseringstakt och de ska torka skit/snor för 70% av deras mäns löner, för männen som jobbar för kommunen är ju oftast anställda i ett privat företag med kommunen som största kund.

Varför ska Peab, Vattenfall och Xerox få tjäna pengar på kommunerna, men inte privata friskolor, vårdhem och dagis? Om en friskola kan åstadkomma samma resultat som en kommunal till en lägre kostnad måste ju personerna som äger skolan och har pytsat in både pengar och tid i att bygga upp en effektiv och framgångsrik verksamhet kunna få en rimlig avkastning på samma sätt som ägaren till byggbolaget som renoverar stadshuset eller?

Det är fult att tjäna mer pengar än någon annan och speciellt fult är det ju om man tjänar pengarna på en firma man själv byggt upp. Men hade det varit en kvinna som startat och drivit firman och blivit rik på kuppen då jäklarns blir fuckpampsverige livrädda...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Din blogg har så varierande ämnen!
Kanske ska du ta ett "kvinnoyrke" trots allt?

Ponte sa...

Ibland måste man få lite utlopp för sin irritation.

Daniel sa...

Ja jisses vad varierande. Nu kom din feministiska ådra fram ser jag. Men du har så rätt.
Kom till Ryssland å partaja i helg vetja!

Ponte sa...

Det där med ryssar har aldrig varit min starka sida...

Anonym sa...

Trist med människor som inte fattar galoppen.
Vi har skolpeng i Sverige. En liten viss peng följer med varje elev oberoende på vilken skola eleven väljer. Och dessa pengar ska komma ELEVERNA tillhanda. Inte den som driver skolan. Jag skiter i om folk tjänar pengar på kommunerna, men jag blir förbannad om någon stjäl från eleverna vad som är ämnar för just dessa.

Anonym sa...

Hej Ponte schysst blogg... är inne med jämna mellanrum för att se vad du har för dig…Ang friskolorna… ....Konkurrensen tycker ja ä superbra, men att privata aktörer kan tjäna pengar på barns framtid kan tyckas i vissa ögon lite väl magstarkt, så även i mina blåa...:) Det kan funka om det finns väl fungerade kontroller att utbildningen mm följer läroplanen(vilket inte varit fallet och är fallet på flera av friskolorna).
Jämförelsen med byggmarknaden mfl är inte jämförbar då byggnader mm regleras i upphandlingsavtal som checkas av vid slutbesiktning mm(att det köpta huset motsvarar huset man avtalade att bygga) I många branscher finns det bra mätmetoder mm för att följa upp om det blev som när man handlade upp tjänsten/produkten. Kontenta från mig är... Privata skolor är bra på många sätt (främjar konkurrensen) men som det är i dagsläget tycker jag kontrollerna är allt för dålig. Å framförallt att privata aktörer kan tjäna pengar på att barn får sämre utbildning. /Robert Båstad

Anonym sa...

..glömde tillägga, jag jobbar inte på PEAB;o)
/Robert Båstad

Ponte sa...

Anonym - Jag hoppas du är lite förbannad också på ex Peab som "stjäl" pengar från gatukontoret. För övrigt köper jag inte argumentet att du är arg...

Robert - Kul med ännu en skåning som kommenterar!

Redan idag finns en läroplan och den ska skolorna givetvis följa, däremot är skolverket vad jag förstår inte värst på hugget när det gäller att följa upp hur det fungerar.

Friskolor brukar inte ha råd att försumma eleverna för vem väljer medvetet en skola med rykte om sig att ha dåliga resultat och kassa lärare till sina barn. De som inte väljer kan ju däremot få just det...