onsdag 16 september 2009

Lite danska nyheter

Sista dagarna har det varit 3 följetonger i den danska nyhetsfloran, civil olydnad, pr-trick och censur.

I samband med att polisen i Köpenhamn stormade en kyrka där utvisningshotade irakier gömde sig i augusti försvann ett antal andra "under jord". Det visade sig att det finns ett par nätverk som gömmer flyktingar och i Danmark är den typen av civil olydnad olaglig. En massa kulturpersonligheter har uttalat sitt stöd, Dansk Folkeparti har krävt en speciallagstiftning mot de två organisationer som samlar in pengar till nätverken. Vi får se var den diskussionen tar vägen.

På nätet (youtube om jag minns rätt) har tre mystiska filmsnuttar dykt upp senaste veckorna. Den första var en blond snygg dansk kvinna som berättade om lite erfarenheter om semesterflörtar och fri sex i samband med dem. Några svarta män dyker upp i filmen och det hela visade sig vara ett pr-trick från Danmarks turistråd. Den andra filmen minns jag inte, men den tredje är en ung snygg dansk kvinna som på nätet söker efter pappan till sitt barn. Danska politiker var inte helt nöjda med pr som ett land där kvinnorna knullar runt fritt utan kondom. Turistrådet var först mycket nöjda över att 3 miljoner utanför Danmark sett filmerna, men gjorde sedan en kovändning och plockade bort dem.

Till slut censuren. En tidigare soldat har skrivit en bok om sin tid som jägarsoldat i Afghanistan och danska försvaret har gjort allt för att stoppa den de senaste veckorna. I fredags skickade försvaret ut en vädjan till alla medier i Danmark om att inte publicera något om boken och då tog det hus i helvete. Boken kom nämligen ut igår, men pga långsamma domstolar har inte försvaret lyckats stoppa boken och inför domstolsförhandlingarna imorgon har idag tidningen Politiken tryckt hela boken i dagens tidning i protest mot att försvaret och politikerna försöker inskränka yttrandefriheten.

2 kommentarer:

Kim M sa...

Tufft gjort av Politiken!

Den där första filmsnutten har jag inte sett. Hojta om du finner den.

Ponte sa...

Ska se om jag hittar den...