söndag 29 augusti 2010

Val

Om 3 veckor är det ju som bekant val och här i Sverige är valdagen definierad i grundlagen (var fjärde år, den tredje söndagen i september). Sedan finns möjlighet till extraval, men det blir val igen enligt den ursprungliga tidtabellen.

I Danmark är detta inte fallet. Man väljs för 4 år, men stadsministern kan när han vill traska till Dronningen och be henne utlysa val. Nästa val i Danmark ska hållas senast i början av november 2011. Men i senaste valet fick regeringen med stödpartiet dansk folkeparti bara ett mandats övervikt och en person har lämnat partigruppen och är nu politisk vilde.

Nu är man återigen i budgetprocess i Danmark och regeringen + df saknar 1 mandat för att få en majoritet bakom budgeten och har därför ett annat liberalt parti som man också flörtar med. Problemet är att liberal alliance och df inte tål varandra, så det kommer bli en hård mangling.

Experterna tror nu att det kommer ett val i höst eller vinter, speciellt som sossarna är i brygga efter partiledarinnans mans skattetrassel och hennes "tillrättaläggande av sanningen" omkring mannens arbetsförhållanden. Om en vecka ska venstre (det liberala regeringspartiet) ha ett möte för att förbereda valaffischer enligt en läcka till en tidning, så vi får väl se...

2 kommentarer:

Kim M sa...

Politisk vilde är ett ganska roligt uttryck.
Nu hoppas vi på ordning och reda i den danska politiken.

Ponte sa...

Vi får väl se hur det blir med den saken