söndag 12 december 2010

Danska jultraditioner

En av de viktigaste danska jultraditionerna (vid sidan av den första fredagen i november då julölen kommer) är alla julefrokostar som folk sätter i sig.



En dansk julefrokost (som ju egentligen betyder jullunch) är en tillställning som vanligen hålls på kvällen och kan liknas med en julfest med oftast traditionellt julbord.

En riktig dansk ska på en fest med jobbet, en med vännerna, en med familjen och en med varje förening man är med i. Umgås man i flera kompisgäng så blir antalet därefter.

Satt bakom en man i tåget förra veckan när hans telefon ringde. En kompis till honom (tydligen) inviterade till julefrokost en söndag. Mannen i fråga (som var egen företagare) rabblade dem han hade implanerade under december och det var varje fredag och lördag, plus någon torsdag och söndag och han var lite skeptisk till just denna fest då han den helgen skulle äta julbord torsdag, fredag och lördag.

Till en dansk julefrokost hör också en rekorderlig mängd snaps, ett otal julöl och en omgång drinkar. Folk brukar bli våldsamt onyktra och dem ser man om helgnätterna på Köpenhamns gator.

Häromnatten en man som försöker ta sig från ett träd till en skylt 5 meter bort. Tar två steg, vänder sig sedan om för att återigen ta fatt i trädets trygga stam.

En annan man hade ett annat skyltproblem, för mitt under hans vingliga färd på trottoaren står en skylt ivägen. Han lyckas inte få sina ben till att gå runt den, så istället tar han tag i skylten och med dess hjälp kan han pressa sin kropp i sidled så han kommer förbi. Såg mycket kul ut kan jag berätta...

Många mindre företag (och många privata sällskap) håller sin julefrokost på restaurang där man äter, dricker snaps och julöl. Därefter går man ut, hittar en bar och får sig ett par tre drinkar på företagets räkning innan folk går vidare i natten. Dem ramlade jag på i Dansbaren i fredags kl 6 på morgonen. Chefen stod fortfarande för notan, men han hade inte längre koll på vilka som var hans anställda verkade det som, men vad gör det...

Förr om åren har det varit stora problem under julefrokostsäsongen. Det går fortfarande inte att uppbringa en taxi mellan kl 01 och kl 05 en fredag eller lördag. Det går heller inte att ringa till taxi eftersom köerna i telefonväxlarna redan är fyllda. Därför har många tagit bilen hem med inte allt för bra resultat.

I år har myndigheterna försökt att lösa problemet genom att ha en massa nykterhetskontroller i trafiken (som förvarnats genom annonsering i tidningarna), samtidigt som pendeltåg och tunnelbana kör efter kvällstidtabell hela natten. Det har faktiskt fungerat riktigt bra, inte många har åkt fast eftersom de flesta som tidigare kört hem på fyllan gjort det då de inte har haft något vettigt alternativ.

Vet dock inte om det är så bra för hälsan att proppa i sig dansk julmat 10 av de första 24 dagarna i december...

2 kommentarer:

Kim sa...

Nu blev jag ölsugen.
Brukar bli det så här års, eftersom du alltid läskar mig med dina öliga inlägg.

Ponte sa...

Det är bara att korka upp!