lördag 4 september 2010

Fler danska kommentarer

Igår kväll i DR2:s debattprogram deadline var återigen den svenska valrörelsen i fokus, dvs sd:s valfilm och sd överhuvudtaget. Tidigare beskrevs sd i Danmark som högerextremt och främlingsfientligt och jag har flera gånger fått informera danskar om att det är df:s systerparti, nu har tongångerna ändrats så de beskrivs som nationalister och invandringskritiska istället.

Hur som helst, i debatten tyckte den ena att det var nått konstigt med Sverige medan den andre konstaterade att den borgliga svenska regeringen fokuserat på ekonomin, jobben och arbetsmarknaden istället för att som den danska borgliga regeringen fokusera på integration, burkaförbud, 24-årsregeln och anhöriginvandring.

Danmark har en massa saker som behöver refomeras inför framtiden (de har en betydligt osundare befolkningspyramid, problem att få igång tillväxten, rejält budgetunderskott och en offentlig sektor som är för stor och ineffektiv samtidigt som den inte håller sin budget). Men ingen vågar ta i frågorna för det innebär opposition efter nästa val om en regering rotar i problemen.

Det var skönt att få en vettig debatt om Sverige efter den senaste veckans tjafs om sd:s valfim, valobservatörer och missuppfattningar om hur det fungerar i vallokalen.